Om te bepalen of de koolhydraten in een bepaald voedingsmiddel gezond zijn of niet, kan er worden gekeken naar de glycemische index (GI). Deze waarde laat zien of het snelle of langzame koolhydraten zijn. Want ja, er zit een verschil tussen de twee koolhydraten.
Wat is het verschil tussen de twee soorten koolhydraten?
Snelle koolhydraten worden snel verteerd door het lichaam. Hierdoor krijgt jouw lichaam sneller een overschot aan glucose. Gevolg: je wordt dikker. De energie uit snelle koolhydraten geeft een boost aan je lichaam, in de vorm van energie. Maar ook in de vorm van vermoeidheid. Snelle koolhydraten voeden jouw lichaam niet op gezonde wijze, maar geven een piek in jouw bloedsuikerspiegel.
Langzame koolhydraten worden langzamer verteerd door het lichaam. De voeding bevat veel vezels en wordt geleidelijker opgenomen in het bloed. De energie wordt langzaam afgegeven aan het lichaam. Langzame koolhydraten geven dus een langdurige energie en zorgen voor een stabielere bloedsuikerspiegel.
Zijn alle koolhydraten hetzelfde?
Zijn alle koolhydraten hetzelfde? Het antwoord hierop is dus nee. Je kunt beter gaan voor langzame koolhydraten. Deze zijn beter voor jouw lichaam, zeker als je wilt afvallen of weer een sexy figuur wilt hebben. Ze zijn ook onmisbaar als energievoorziening voor jouw lichaam.
Van snelle koolhydraten gaat jouw bloedsuikerspiegel schommelen en krijg je zin om te snacken. Hierdoor neem je nog meer snelle koolhydraten. Het gevolg is een piek, en een daling. En weer een piek, en een daling. Je lichaam wil meer suikers, om de waarde weer om orde te krijgen. Je snapt wat hiervan het gevolg is.. Het is een vicieuze cirkel.
Oké, duidelijk dus. Maar wat zijn dan die langzame koolhydraten? Kijk eens naar onderstaande voedingsmiddelen en vraag je af wat jij meer eet.
Wat bevat welke soort koolhydraten?
Snelle koolhydraten zitten bijvoorbeeld in:
- Aardappelen
- Witte rijst
- Alles met wit meel: witte pasta’s, wit stokbrood, wit brood
- Frisdranken
- Junkfood
- Chips
- Bagels
- Koek
- Snoep
- Suiker
- Ontbijtkoek
Langzame koolhydraten zitten bijvoorbeeld in:
- Havermout
- Volkorenbrood, roggebrood of speltbrood
- Zilvervlies- of bruine rijst
- Spelt of volkoren pasta
- Gierst, quinoa of amaranth
- Noten
- Zoete aardappel
- Peulvruchten, zoals bijvoorbeeld verschillende soorten bonen, linzen, kikkererwten of spliterwten
Tips om jouw voedingspatroon aan te passen
Zit de voeding uit jouw eetpatroon meer in de eerste rij, kijk dan eens of je dit kunt vervangen door voedingsmiddelen in de tweede rij. Een salade met quinoa en diverse groente en noten als lunch bijvoorbeeld, in plaats van een broodje met kaas. Lekkerder, kleurrijker én gezonder. Wedden dat de mensen om jou heen jaloers zullen zijn op jouw lunch? Ook snelle en gezonde tussendoortjes kunnen zo klaar zijn.
Zijn alle koolhydraten hetzelfde? Je hebt de conclusie waarschijnlijk zelf al getrokken. Goede koolhydraten zijn langzame koolhydraten. Deze zitten voornamelijk in voedingsmiddelen die niet of nauwelijks bewerkt zijn. De snelle koolhydraten (en dus de koolhydraten die minder goed voor je zijn), zijn meer bewerkt. Twijfel je of een bepaald voedingsmiddel langzame of snelle koolhydraten bevat, probeer er dan achter te komen hoe deze voeding tot stand is gekomen.
Terug naar de Glycemische index (GI). Voeding met een lage of gemiddelde GI wordt vaker aanbevolen als je wilt afvallen, omdat de bloedsuikerspiegel daarmee stabieler blijft. Een simpele vuistregel voor jezelf: hoe onbewerkter, hoe beter.
Koolhydraat arm leren eten? Dit programma is makkelijk te volgen, vol heerlijke recepten!