Zelf dipsausjes maken

Zelf dipsausjes maken: drie recepten!

Zelf dipsausjes maken

Wanneer je wilt afvallen, is het goed te kijken naar kleinere dingen waarmee je ongemerkt veel calorieën binnen krijgt. Kant en klare dipsausjes bij voor bij de rauwkost (of doe eens gek: chips!) kunnen kleine caloriebommetjes zijn. Ook kan het lastig zijn snelle en gezonde sausjes te bedenken voor bij een stukje biefstuk of groente zoals bloemkool en broccoli.

In deze blog vind je inspiratie om zelf (dip)sausjes te maken, die je binnen een handomdraai op tafel zet. Zo gemaakt, snel klaar. Je zult merken dat deze sausjes veel lekkerder smaken dan de kant en klare sausjes die je in de winkel kunt kopen.

In dit artikel lees je meer over

  • Calorieën in sausjes
    • Zakjes saus voor groente en vlees
    • Saus uit een flesje
    • Dipsausjes
  • Slanke sausjes?
  • Recepten om zelf (dip)sausjes te maken
    • Recept guacamole
    • Recept knoflooksaus
    • Recept kerrie dipsaus
  • Genieten van verantwoorde dipsausjes
  • Meer inspiratie voor gezonde recepten
recept dipsaus avocado

Calorieën in sausjes

Misschien gebruik je momenteel wel kant en klare sausjes voor bij de chips, groente of vlees. Deze zijn vaak lekker, staan snel op tafel en kunnen een goede toevoeging op jouw maaltijd zijn.

Zakjes saus voor groente en vlees

Champignonsaus bevat per portie zo’n 16 kcal energie. In pepersaus zit per portie bereid product zo’n 50 kcal aan energie. Wanneer je kijkt naar aspergesaus, is dit al een stuk meer: 78 kcal per portie. Een portie is vaak 50 gram.

Maar zeg nou zelf.. Hoe meer saus, hoe beter, toch? Het aantal calorieën dat je binnen krijgt met dit soort sausjes loopt vaak snel op.

Saus uit een flesje

Als je flesjes saus gebruikt, ligt het aantal calorieën vaak iets anders. Op deze flesjes staat vaak de energie per 100 ml aangegeven. Knoflooksaus uit een flesje bevat ongeveer 250 – 290 kcal per 100 ml. Whisky cocktail saus bevat al rond de 320 kcal en ravigote saus zelfs nog meer: 330 – 370.

Een portie wordt hier gezien als 15 ml, dit is ongeveer een eetlepel. Dat is geen grote portie.

Dipsausjes

Dipsausjes zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt zakjes met poeder die je zelf nog mag aanmengen met mayonaise, of klant en klare bakjes saus van bijvoorbeeld Santa Maria of het AH huismerk.

In de aïoli mix voor dipsaus zit zes gram per zakje. Per 100 gram onbereid product krijg je ongeveer 315 kcal binnen. Bij de carnaval mix is dit 365 kcal en bij de oriëntal mix 320. Dit lijkt niet zo veel bij zes gram, maar hier mag je de 2,5 eetlepel mayo die je gebruikt nog meerekenen.

De rode kant en klare sausjes bevatten wat minder calorieën. Zo heeft een salsa mild saus ongeveer 51 kcal en de garlic salsa ongeveer 37.

De kant en klare andere sausjes lopen echter al weer meer op in calorieën, bijvoorbeeld 165 kcal voor frisse tzatziki dip en 235 voor een nacho kaasdip saus per 100 gram.

Slanke sausjes?

Kant en klare (dip)sausjes bevatten dus best veel calorieën. En daarnaast zijn ze vaak zo industrieel bewerkt in het productieproces, dat er niet veel goede voedingsstoffen meer in zitten van het oorspronkelijke product.

Je denkt goed bezig te zijn wanneer je een saus neemt op basis van tomaten, maar door het verhitten, zeven en conserveren bevat het eindproduct nog maar een fractie van de voedingswaarde die je in de oorspronkelijke tomaat terugvindt.

Zelf dipsausjes maken kan dan ook een goede vervanging zijn voor de sausjes die je in de winkel koopt.

Recepten om zelf (dip)sausjes te maken

Gelukkig is het niet moeilijk om zelf dipsausjes te maken die zo klaar zijn. Deze bevatten meer goede voedingsstoffen en zijn vaak ook smaakvoller dan de kant en klare sausjes die je in de winkel koopt.

Het enige dat je nodig hebt zijn de juiste ingrediënten en een kwartiertje tijd.

Zelf guacamole maken

Recept guacamole

Guacamole is een dipsaus met avocado als basis. Het is heerlijk als dipsaus bij rauwkost of chips. Je kunt van avocado tevens een fijne guacamole maken voor bij nacho chips, wraps of taco’s. Guacamole lijkt lastig om zelf te maken, het is echter een dipsausje dat zo klaar is.

Ingrediënten voor 1 kommetje:
– 2 rijpe avocado’s
– 2 tenen knoflook
– 1 tomaat
– 1 kleine rode ui of twee sjalotjes
– Sap van een halve limoen

Bereiding:
Snij de avocado’s in de lengte door en wip de pit er uit. Lepel de avocado’s uit in een kom. Pers de knoflook uit, snipper de uit in kleine stukjes en snij de tomaat fijn. Knijp een halve limoen uit boven de kom. Meng alles door elkaar en pureer fijn met een staafmixer.

Indien je meer van een grovere saus houdt, kun je de avocado ook prakken met een vork voor je de rest van de ingrediënten erbij doet. Op deze manier geef je de saus wat meer body.

Variatietip:
– Voeg wat rode peper of sambal toe aan het mengsel voor wat extra pit
– Indien je ervan houdt kun je ook wat crème fraiche door het mengsel roeren om het extra romig te maken
– Wanneer je een authentieke guacamole wilt maken, doe je ook wat koriander door de saus heen. Niet iedereen vind dit echter lekker

Tegen verkleuren kun je een pit van een avocado in het schaaltje leggen en deze afdekken met huishoudfolie, als je de saus nog even wilt bewaren.

Gezondheidsvoordelen avocado

Guacamole is misschien niet het meest lichte dipsausje dat je kunt maken, het bevat wel ontzettend veel goede voedingsstoffen. Avocado’s zijn bijvoorbeeld rijk aan goede vetten, die het slechte cholesterolgehalte doen dalen. Ook bevatten ze veel vezels en vitamine B, K en E. Deze vitamines dragen bij aan een goedwerkende stofwisseling en een gezonde huid.

De luteïne in avocado, een antioxidant, helpt aandoeningen aan de ogen (zoals bijvoorbeeld retinopatie, een zieke aan het netvlies) te voorkomen. Ook bevat avocado foliumzuur en werkt het ontstekingsremmend. Verantwoord snoepen dus!

Recept knoflooksaus

Knoflooksaus blijft toch wel een van de favoriete dipsausjes bij chips en snackgroente. Ook is knoflooksaus heerlijk op een broodje shoarma en bij diverse soorten vlees. Zelf een knoflookdipsausje maken kun je doen met dit recept:

Ingrediënten voor 1 schaaltje:
– 3 eetlepels Griekse yoghurt
– 1 grote teen knoflook
– Paprikapoeder
– Peper en zout

Bereiding:
Doe de Griekse yoghurt in een schaaltje. Pers de knoflook uit en voeg dit toe aan de yoghurt. Voeg naar smaak paprikapoeder en peper en zout toe aan het mengsel. Laat de knoflook even intrekken in de yoghurt voor een intensere smaak. Hou je van meer knoflook? Voeg dan nog een (half) teentje toe.

Variatietip:
– Knip wat bieslook fijn met een schaar en voeg dit toe aan de knoflooksaus
– In plaats van bieslook kun je ook (gedroogde) dille toevoegen
– Hou je niet zo van Griekse yoghurt? Je kunt dit ook maken met light fritessaus

Bovenstaand recept bevat ongeveer 130 kcal. Een stuk minder dus dan de 250 – 290 kcal die het kant en klare flesje bevat!

Gezondheidsvoordelen knoflook

Knoflook is ontzettend goed voor je. Het heeft een antibacteriële werking, waardoor het schadelijke bacteriën in de darmen kan vernietigen. Knoflook heeft bloedverdunnende eigenschappen bevat veel antioxidanten die het immuunsysteem helpen je te beschermen tegen verkoudheid of acne.

In knoflook zit vitamine A die jouw immuunsysteem ondersteunt, vitamine B1 en B3 die ondersteunen bij de energievoorziening in jouw lichaam en vitamine C, die belangrijk zijn voor een goede weerstand. Knoflook kun je het beste rauw eten.

zelf kerriesaus maken

Recept kerrie dipsaus

Kerriesaus smaakt goed bij een hoop dingen. Bij groente, zowel gekookt als rauw, als bij rijst of vlees. Zelf een kerrie dipsausje maken heb je in een handomdraai gedaan.

Ingrediënten voor 1 schaaltje:
– 2 eetlepels yoghurt
– 1 eetlepel fritessaus
– 1 theelepel kerriepoeder
– Peper en zout

Bereidingswijze:
Meng de yoghurt en fritessaus in een schaaltje door elkaar. Voeg flink wat kerriepoeder toe. Naar smaak peper en zout toevoegen.

Variatietip:
– Snipper een sjalotje heel fijn en meng deze door de dipsaus heen voor wat extra pit
– Doe wat amandelschaafsel door de kerrie dipsaus
– Voeg wat chilivlokken toe

Gezondheidsvoordelen kerrie

Kerrie is een mengsel van specerijen. Zo zit er bijvoorbeeld kurkuma in. Het stofje curcumine in kurkuma is een krachtig antioxidant. Het beschermt jouw cellen tegen beschadiging. Daarnaast zit er vaak gember in. Gember werkt ontstekingsremmend, verbetert de hersenfuncties en kan helpen tegen misselijkheid.

Ook zit er soms koriander in het kerriemengsel. Koriander is goed voor de spijsvertering: het helpt de darmen in hun bewegingen, voorkomt gasvorming en stimuleert de aanmaak van enzymen die ons helpen ons eten te verteren. Het komijn in kerriepoeder kan helpen het slechte LDL-cholesterol te verlagen, helpt tegen stress en heeft positieve invloeden bij diabetes. Daarnaast is het goed voor de spijsvertering en ondersteunt het je, wanneer je wilt afvallen.

Genieten van verantwoorde dipsausjes

Met bovenstaande recepten is het niet moeilijk in een handomdraai een gezond en slank dipsausje op tafel te zetten. Een slank dipsausje maken is makkelijker dan je misschien dacht, en het smaakt vele malen beter dan de kant en klare dipsaus uit de winkel.

Daarnaast is het een simpele manier om voldoende antioxidanten binnen te krijgen en meer groente te eten. Ook kun je de dipsausjes combineren met sommige tussendoortjes in deze blog.

Heb jij zelf lekkere en simpele dipsausjes die je ons niet wilt onthouden? Plaats het recept in de comments! We zijn je dankbaar.

Meer inspiratie voor gezonde recepten

Wil je meer inspiratie om gezonde recepten op tafel te zetten? Het boek Afslank Receptenbijbel kan je hierbij helpen! Dit boek biedt veel kennis over voeding en de eigenschappen hiervan. Het helpt je bewuste en gezondere keuzes te maken, zonder al te veel moeite.

Er is een gratis weekmenu beschikbaar, mocht je deze willen downloaden kun je hier klikken.

Tijdelijk krijg jij als bonus, bij aanschaf van dit boek, een e-book cadeau met 84 gezonde tussendoortjes. Zodat je verantwoord kunt snoepen en bovenstaande dipsausjes goed kunt inzetten 😉

Wanneer je op de afbeelding van het boek klikt krijg je meer informatie over deze methode.