Eten met de seizoenen: Wintergroente
Het is inmiddels december, bijna winter.. Deze loopt van eind december tot eind maart. Tijd voor koudere dagen, lange strakke blauwe luchten, een gure wind en hopelijk wat sneeuw met de Kerst. Maar ook weer tijd voor wintergroente: de groentes die dit seizoen het beste verkrijgbaar zijn.
De voordelen van het eten van wintergroente
In een eerder artikel heb ik uitgelegd waarom je het beste met de seizoenen mee kunt eten. Er zijn een aantal voordelen te benoemen:
- Je hebt minder transport nodig wanneer je met de seizoenen mee eet, omdat de wintergroente lokaal verbouwd wordt. In de winter wordt boerenkool geoogst, wat makkelijker te verkrijgen is dan bijvoorbeeld boerenkool in juli. In juli wordt dit geïmporteerd uit andere landen om ons te kunnen voorzien in de behoefte die we hebben, waardoor het eten veel meer kilometers moet maken dan wanneer het lokaal geoogst wordt.
- Het eten is verser wanneer het in ons eigen land gewonnen kan worden in plaats van dat het geïmporteerd moet worden.
- Het eten heeft meer smaak doordat het én sneller op je bord ligt na de oogst, én doordat het de juiste tijd van het jaar is om deze wintergroente te eten. De omstandigheden zijn perfect.
- Doordat er minder transport nodig is, is het eten van wintergroente in dit seizoen goedkoper dan wanneer je het in juli zou kopen
- Gezien we het lokaal inkopen, stimuleren we onze eigen economie. Als je wilt weten wat de milieuscore is van een bepaalde groente in een bepaalde maand, kun je deze tool gebruiken.
Wat zijn typische wintergroente?
De Hollandse wintergroente zijn perfect om een verse, stevige maaltijd te bereiden. Stampotjes komen vaak als eerste in je op wanneer je denkt aan lokaal geteelde groente in de winter. Toch zijn het niet alleen koolsoorten en knollen die in de winter het beste geoogst kunnen worden in eigen land.
Met de Nederlandse wintergroente kun je uiteraard stamppotjes maken, maar denk ook eens aan ovenschotels en stoofschotels. Je kunt er eindeloos mee variëren.
Typische wintergroente zijn onder meer:

Boerenkool

Groene kool

Witte kool / zuurkool

Rode kool

Koolraap

Knolselderij

Spitskool

Prei

Paddenstoelen

Winterpeen

Bietjes

Schorseneren

Spruitjes

Stoofpeertjes

Pastinaak

Pompoen

Uien

Witlof

Winterpostelein

Groene selderij
Wat zijn de meest gezonde wintergroente?
De Hollandse wintergroente zijn goed voor je gezondheid. Ze bevatten veel vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen die jouw lichaam als bouwsteen gebruikt. Ze geven veel energie en bevatten relatief weinig calorieën in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Om deze redenen is het goed meer groente en ook fruit te verwerken in jouw eetpatroon.
Maar waarom zijn deze wintergroente zo goed om te eten? Wat doen ze voor je gezondheid? De meest gegeten wintergroente vind je hieronder terug met een toelichting.
Prei
In prei zit veel provitamine A, vitamine B1, B2, C en E, maar ook kalium, natrium en fosfor. Prei kan helpen om nierstenen te voorkomen en bevordert tevens de nieractiviteit. Daarnaast remmen de zwavelverbindingen in prei infecties.
Het groene gedeelte van pre kun je ook eten: daarin zit juist de meeste smaak. In dit gedeelte zit veel betacaroteen en foliumzuur. Prei bevat de stof flavonoïde kaemperferol. Deze stof is goed voor de bloedvaten, omdat het stikstofmonoxide aanmaakt. Door deze stoffen daalt je bloeddruk en worden de spieren rondom de bloedvaten meer ontspannen.
Rode kool
De paarse kleur in rode kool komt van anthocyanen. Deze hebben een ontstekingsremmende werking en werkt tevens als antioxidant. Daarnaast bevat rode kool veel ijzer. Rauw bevat rode kool meer vitamines dan gekookt.
Wanneer je een portie van 90 gram rode kool eet, heb je 86% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C gegeten en tevens hoge gehaltes aan vitamine A en K binnen gekregen. Rode kool zit daarnaast ook vol met B-vitamines, mangaam en kalium.
Spruitjes
Misschien niet de meest populaire groente, you love them or you hate them. Toch zijn spruitjes erg goed voor de gezondheid. Ze bevatten twee maal zoveel vitamine C als sinaasappels en zitten verder vol met diverse B vitamines, vitamine A, C en K en mineralen zoals kalium en mangaam.
Spruitjes dragen bij aan een goede hersenfunctie door de vitamine K die het rijk is en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet teveel piekt door de aanwezigheid van veel vezels en alfaliponzuur.
Boerenkool
Dit is een van de gezondste wintergroente die verkrijgbaar is. Boerenkool zit vol vitamine A, C en K, betacaroteen, ijzer en calcium. Ook is boerenkool rijk aan mangaan, kalium, fosfor en magnesium. In deze wintergroente zitten veel vezels. Die zijn belangrijk voor een goede spijsvertering.
Wanneer je een portie van 70 gram eet, heb je al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid A, C en K binnen. Boerenkool heeft een ontstekingsremmende werking. Door de aanwezigheid van glucosinolaten zou boerenkool kunnen ondersteunen tegen de ontwikkeling van diverse soorten kanker.
Winterpeen
Hoewel veel mensen de voorkeur geven aan wortels in de zomer, moet winterpeen zeker niet afgeschreven worden. Winterpeen is namelijk extra zoet van smaak, doordat het zetmeel dat in de peen zit in de winter omgezet wordt in suiker, zodat de cellen niet bevriezen.
In winterpeen zit veel betacaroteen, die jouw lichaam kan omzetten in vitamine A. Deze vitamine draagt bij aan gezonde ogen en is belangrijk voor de immuunfunctie en een normale groei en ontwikkeling. De oranje kleur van de peen zit vol antioxidanten die het risico op chronische ziektes kunnen helpen verlagen.
Overige wintergroente
De wintergroente die hierboven niet staan uitgelicht, zijn niet per definitie minder gezond dan prei, boerenkool of winterpeen. Ook deze groentes zitten bomvol goede vitamines, mineralen en sporenelementen die jouw lichaam nodig heeft om als bouwsteen te gebruiken.

Wintergroente die de weerstand verhogen
Goed nieuws! Alle groente die in de winter geoogst worden dragen bij aan een verhoogde weerstand. Ze bevatten allemaal bouwstenen die het lichaam nodig heeft om sterk en gezond te blijven. Wel zo fijn in een donkere en koude periode.
Wanneer je wintergroente wilt eten om jouw weerstand te verhogen, is het belangrijk dat je voldoende afwisseling aanbrengt in de wintergroente die je eet. Dus niet elke dag boerenkool. Natuurlijk kun je voldoende afwisselen door boerenkoolstamppot, boerenkoolsalade, een ovenschotel met boerenkool of een boerenkoolsmoothie te maken. Maar de vitamines en mineralen die je hiermee binnen krijgt, blijven gelijk.
Beter is het om elke dag een ander soort groente te kiezen om zo een perfecte mix binnen te krijgen om jouw weerstand te verhogen. Of maak eens een mix van groente, bijvoorbeeld boerenkool met spruitjes, rode paprika en kruiden. Door groente te mixen eet je er meer van: er zit afwisseling in de smaak en het staat ook nog eens leuk op je bord.
En juist die mix zorgt ervoor dat je van meerdere wintergroente, alle goede voedingsstoffen binnen krijgt die jouw weerstand verhogen.
Variëren met wintergroente
Vind je het lastig om te variëren met wintergroente? Onderstaand kookboek geeft ontzettend veel lekkere recepten, waardoor je de seizoensgroenten goed kunt variëren en elke dag een andere maaltijd op tafel kunt zetten.
Wanneer je het lastig vindt een gevarieerd menu op tafel te zetten, kun je gebruik maken van de afwisselende recepten die aangeboden worden in dit boek.
Het eten van meer groente en fruit ondersteunt daarnaast ook nog eens bij het afvallen, een prima voordeel!
Heb je interesse in de 137 recepten?
Pak die leuke korting! Nu van € 47 voor maar € 37