wat zijn gezonde meelsoorten

Welke meelsoort is het gezondst?

Welke meelsoort is het gezondst?

Er zijn ontzettend veel verschillende meelsoorten te verkrijgen. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Welk meelsoort is het gezondst? Waar moet je op letten wanneer je meel koopt en wanneer gebruik ik welke meelsoort?

Het is nooit verkeerd een voorraadje meel in huis te hebben, voor het geval je een heerlijk ontbijt of een lekkere taart wilt maken. Maar welk soort mail kun je nu het beste gebruiken?

Waarvan wordt meel gemaakt?

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten meel. Meel kan onder meer gemaakt worden van

  • Tarwe
  • Rogge
  • Haver
  • Amarant
  • Amandel
  • Boekweit
  • Spelt
  • Teff

Welke soorten meel zijn er?

Er zijn verschillende soorten meel. Je kunt kiezen voor bloem, meel of volkorenmeel. In het artikel ‘de ideale maaltijd om af te vallen’ heb ik een filmpje met je gedeeld, wat de verschillen precies zijn. Hierbij het filmpje nogmaals.

Wanneer je echt gezond wilt eten, is het niet alleen belangrijk te kijken naar waar jouw meel van gemaakt is, maar ook welk soort het is. Bloem is een stuk minder gezond (en ook minder vullend) dan volkorenmeel. Toch vind niet iedereen volkorenmeel lekker. Het is verstandig dan te kiezen voor meel, omdat dat een mix is van bloem en volkorenmeel.

Welke meelsoort is het gezondst?

Welke meelsoort kun je het beste gebruiken? Dat hangt helemaal af van jouw doel. En daarvan hangt ook af, welke meelsoort het gezondst is.

Tarwemeel

Tarwemeel is misschien wel de meest bekende meelsoort. Het wordt gemaakt van gemalen tarwe. Als het zelfrijzend bakmeel is, betekent dit dat er bakpoeder (= een rijsmiddel) aan is toegevoegd.  Tarwemeel wordt gebruikt om allerhande soorten baksels te maken. Het is breed inzetbaar.

Veel mensen kunnen niet goed tegen tarwe, zoals mensen met een glutenallergie. Ook kun je intolerant zijn voor tarwe, waardoor je een lusteloos, zwaar en moe gevoel kunt ervaren. Toch is tarwe een goedkoop en altijd voorhanden product wat makkelijk te verwerken is. Om deze reden wordt het dan ook veel ingezet.

Boekweitmeel

Boekweitmeel kan worden ingezet door mensen met een gluten allergie of intolerantie. Officieel is het geen graan maar zaad van een vrucht. Boekweitmeel wordt onder meer gebruikt om wraps te maken, maar ook als vervanger voor couscous en voor in muesli en pap.

Boekweit is gezond. Het bevat veel mineralen en sporenelementen, zoals bijvoorbeeld magnesium, mangaan, zink en diverse vitamines.

Amandelmeel

Ook amandelmeel is glutenvrij, net als boekweitmeel. Amandeelmeel is erg populair, het wordt gebruikt om onder meer taart te maken, maar ook voor (kwark)broodjes en cake.

Amandelmeel bevat veel magnesium, calcium, fosfor, kalium, vitamine E en folate. Het is een allround alleskunner die een hoop gezonde voedingsstoffen bevat.

Welk soort meel moet ik gebruiken om te bakken?

Welk soort meel jij moet gebruiken om te bakken, is echt afhankelijk van wat je wilt gaan maken. Van roggemeel kun je heel lastig een brood maken, terwijl dat van tarwemeel wel goed lukt. En wanneer je aan de lijn denkt, zul je eerder amandelmeel gebruiken voor een taartbodem dan tarwemeel.

Natuurlijk zijn er verschillen in de meelsoorten en dus ook in het antwoord op de vraag welke meelsoort het gezondst is. Belangrijk is het om te kijken naar volkorenmeel, in plaats van bloem. Dit biedt veel meer voedingsstoffen dan bloem en helpt je echt gezond en verzadigd te blijven.

Op zoek naar lekkere recepten met gezonde meelsoorten?

Wil jij inspiratie voor gezonde recepten waarbij uitsluitend de beste producten gebruikt worden?

De FitChef boeken biedt voldoende inspiratie! De boeken bevatten in totaal 190 snelle recepten voor elk moment van de dag: van eiwitshakes tot zelfgemaakte snacks, van snelle ontbijtgerechten tot lekkere lunchsalades, en van vlees-, vis- en vegetarische maaltijden tot toetjes met pure ingrediënten. Allemaal boordevol eiwit en andere voedingsstoffen om fit te worden én te blijven.

Meer weten? Check deze link.

fitchef kookboek