pure chocolade goed voor je

Waarom is pure chocolade goed voor je?

Waarom is pure chocolade goed voor je?

Pure chocolade is een gezonde snack. Maar waarom is pure chocolade eigenlijk goed voor je? Welke stoffen die in pure chocolade zitten, maken het zo bijzonder?

We kennen het allemaal wel: zin in chocola! Goed nieuws: pure chocolade snoepen is goed voor je. Heus! Er zitten een hoop antioxidanten in, zoals flavonoïden.

Hoeveel pure chocolade per dag

Waarom zijn de antioxidanten in pure chocolade goed voor je?

De antioxidanten in pure chocolade zetten een aantal lichamelijke processen in werking, die kunnen zorgen voor:

  • Een lagere bloeddruk
  • Minder aderverkalking
  • Een lager cholesterol
  • Het tegengaan van veroudering
  • Een ontstekingsremmende werking

Daarnaast zorgen de antioxidanten in pure chocolade ook nog voor een verbeterde structuur van de bloedvaten en een betere bloedsomloop.

Ook wordt het lichaam beter beschermt tegen schadelijke processen, de invloed van vrije radicalen op jouw lichaam en oxiderende stoffen.

Pure chocolade doet jouw lichaam een hoop goeds! Zullen we de naam veranderen in het zwarte goud, net als bij koffie?

Hoeveel pure chocolade mag je per dag eten?

Ondanks dat pure chocolade goed voor je is, kun je het beter niet onbeperkt eten. Dat komt doordat er in cacao ook veel vet zit, in de vorm van cacaoboter. Volgens het voedingscentrum zitten er in 100 gram pure chocolade zelfs ruim 530 kCal. Dat is evenveel als vier belegde boterhammen.

Daarnaast voegen sommige producenten (veel) suiker of smaakstoffen toe om de soms wat bittere smaak van pure chocolade tegen te gaan.

Kies er voor om pure chocolade met minimaal 70% cacao te eten, waarbij je ongeveer twee blokjes per dag aanhoudt.

Hoe zit het met de cacaopercentages in pure chocolade?

Als je in de supermarkt pure chocolade wil kopen, kan het verwarrend zijn hoeveel cacao er in een reep chocolade zit. Je komt van alles tegen: van 35% tot zelfs 99%. Hoe zit dat precies? Wanneer is pure chocolade nu echt pure chocolade?

Er is (zonder grappen!) een “warenwetbesluit cacao en chocolade”, zeg maar wetgeving, hoeveel cacao er in chocolade moet zitten voor deze wit, melk of puur mag heten. 

Voor witte chocolade moet er minimaal 20% cacao in de reep zitten, al is dit in de praktijk alleen cacaoboter. Bij melkchocolade ligt dit percentage op 25 en pure chocolade mag pas puur heten als er minimaal 35% cacao in de chocola verwerkt is.

Het betekent niet per definitie dat een reep met een hoger percentage cacao, ook gezonder voor je is: het hangt er ook vanaf welke andere bestandsdelen, zoals bijvoorbeeld melk en suiker, er zijn toegevoegd naast de cacao zelf. Ook de hoeveelheid cacaoboter maakt uit, hiermee wordt bijvoorbeeld de romigheid van de chocolade bepaalt.

pure chocolade gezond

Is chocolade gezond of ongezond?

Pure chocolade bevat stofjes die ontzettend veel goeds kunnen doen; skip het vooral niet van jouw dieet als je wilt afvallen!

Je kunt pure chocolade gerust eten, bijvoorbeeld een blokje (of twee) met een lekker glas thee of koffie. Ook blijft het heerlijk om pure chocolade door de yoghurt te mixen met bijvoorbeeld banaan of aardbei. Geniet er vooral van!

Recepten die prima aansluiten bij een lifestyle waarin je pure chocolade mag eten

Ben jij aan de lijn en wil je graag pure chocolade blijven eten? Met dit programma kan dat! Jezelf al het lekkers ontzeggen is helemaal niet nodig. Het kan juist prima hand in hand gaan met afslanken! Wist je dat je afslanken zelfs beter vol houdt, wanneer je bijvoorbeeld af en toe geniet van een lekker stukje pure chocolade?