Volle of magere producten: wat is beter als je wilt afvallen? En wat is gezonder voor jouw lijf? Er zijn erg veel verhalen en adviezen over afvallen in combinatie met het eten van volle of magere producten. Maar zijn deze allemaal waarheid.. of toch niet? In dit artikel krijg je meer inzicht over het eten van volle en magere producten.
Er zijn een hoop producten die in een slanke of volle variant te verkrijgen zijn. Hierbij kun je denken aan frisdrank met 0% suiker (wat gezien wordt als light frisdrank) of aan zuivelproducten zoals kwark en yoghurt. In deze blog focussen we ons niet op light producten, maar met een beetje gezond verstand kun je je voorstellen dat wat hieronder staat, ook deels van toepassing is op light producten. Al kun je als je wilt afvallen, beter helemaal geen frisdrank drinken maar kiezen voor water.
Leer in deze methode gezond & eiwitrijk eten!
Wat is het verschil tussen volle, halfvolle en magere zuivel?
Er zijn drie varianten zuivelproducten. Deze bevatten allemaal een ander percentage aan vet. In Nederland is het wettelijk geregeld hoe iets genoemd moet worden.
Magere melk hoort minder dan 0,5% vet te bevatten. Halfvolle melk tussen de 1,5 en 1,8% en volle melk 3,5%. Voor vla, pap en yoghurt liggen deze percentages ongeveer gelijk. Wanneer je naar kwark kijkt, bevat de volle variant zon 6 tot 8% vet en magere kwart minder dan 1%. Bij Griekse en Turkse yoghurt ligt het percentage wat hoger, meestal is dit 10% vet. Overigens heb je ook yoghurt in Griekse of Turkse stijl (dus niet van Griekse/Turkse komaf), dit is vaak 0% vet.
Het grootste verschil in zuivel zit hem dus in hoeveel vet er in zit. Toch is dit niet de enige factor om op te letten als je wilt afvallen. Magere producten bevatten namelijk vaak veel suiker. En ook dát is belangrijk. Want wat heb je liever? Een volle yoghurt zonder veel suiker maar met vet, of een magere fruityoghurt met weinig vet, maar met 11% suiker en 2% fruit? Voor je gevoel ben je goed bezig als je kiest voor magere producten boven volle producten. Maar het hoeft niet zo te zijn. Jouw lichaam is meer gebaat met de eerste variant, dan met de tweede variant. Het aantal zuivel in volle, halfvolle of magere zuivel is niet wettelijk vastgelegd. En fabrikanten spelen daar goed mee, om jou de meest “gezonde” keuze te laten maken.
Waar moet je op letten bij het kiezen van zuivel?
Het is dus goed om op te letten, hoeveel suiker er in een bepaalde zuivelvariant verwerkt is. Bewerkte suiker kan zorgen voor een piek in jouw bloedsuikerspiegel. Dat willen we niet. Een bewustere keuze is het kiezen voor volle zuivel met een zelf gesneden banaan erdoor, in plaats van magere bananenyoghurt met veel suiker en maar weinig banaan. En mocht je dat niet zoet genoeg vinden, kun je er in het begin honing of agavesiroop aan toevoegen om het zoeter te maken. Dat kun je langzaamaan afbouwen, tot je aan de smaak gewend bent.
Bij de keuze van volle of magere producten kan ook meespelen dat het belangrijk is om zo dicht mogelijk bij de natuur te eten. Hierbij kun je beter complexe (en dus langzame) koolhydraten eten dan snelle koolhydraten. Meer onbewerkt voedsel dus. Je kunt je voorstellen, dat magere producten meer bewerkt zijn dan volle producten. Er zijn meer voedingsstoffen uit gehaald om het predicaat “mager” op te mogen plakken. Maar met het bewerken van het product, gaat ook belangrijke voedingsstoffen verloren.
Inspiratie opdoen voor nieuwe recepten? Check de link!
De vitamines en mineralen in volle producten
Volle zuivelproducten zijn minder bewerkt dan magere zuivelproducten. Hierdoor zijn er minder voedingsstoffen onttrokken aan het product. Als je bijvoorbeeld naar yoghurt kijkt, zit de volle variant vol met calcium en vitamine D, wat belangrijk is voor sterkte botten. Er zit veel eiwit in, wat belangrijk is om een vol gevoel te krijgen en om je spieren te herstellen na het sporten. Daarnaast zit er veel kalium, zink, fosfor, jodium en ijzer in volle yoghurt. Net als vitamine B12. Al deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor je. Hoe meer een product is bewerkt in de fabriek, hoe minder er van over blijft.
Is het vet in volle zuivel slecht voor je?
De volle variant vult meer door de aanwezige eiwitten en bevat meer voedingsstoffen die belangrijk voor je zijn. Dit is goed. Daarnaast is het eten van vet niet slecht voor je. Jouw lichaam heeft het nodig. Onverzadigde vetzuren zijn belangrijk omdat het een bron aan energie oplevert. Ook zorgt vet ervoor dat bepaalde vitamines in jouw lichaam worden opgenomen, bijvoorbeeld vitamine A, D en E. Daarnaast zit er in volle zuivel essentiële vetzuren, die een belangrijk rol spelen bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten.
Het eten van vet is dus niet slecht voor je. Je hebt vetten nodig om goed te kunnen functioneren en om alle voedingsstoffen goed te kunnen laten opnemen in jouw lichaam. Verkies hierbij wel onverzadigde vetzuren boven verzadigde vetzuren. Ondanks dat de volle variant meer voedingsstoffen bevat dan de magere variant, is het verstandig bewust te kiezen. Eet yoghurt met mate. Het past prima in een gevarieerd eetpatroon. En als je er telkens een ander stuk fruit in mengt, eet je ook nog eens simpel en snel kleurrijk. Ook dit is belangrijk om alle verschillende vitamines en mineralen binnen te krijgen.
Wat kun je het beste nemen om af te vallen?
Zuivel past prima in een dieet. Of je hierbij kiest voor volle of magere producten, is aan jou. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden in jouw keuze:
- Pure en ongezoete varianten bevatten het minste toegevoegde suiker
- Dat de volle variant meer calorieën bevat, betekent niet perse dat het ongezonder voor je is. Het gaat ook om de voedingsstoffen die je binnen krijgt
- De eiwitten in zuivel zijn belangrijk bij gewichtsbeheersing, je krijgt er een voller gevoel door
- Je hebt vet nodig om bepaalde vitamines en mineralen op te nemen in jouw lichaam
- Kies bewust, kijk wat jouw lichaam het beste voedt in plaats van vult
Plantaardige alternatieven voor zuivel
Niet iedereen kan even goed tegen het eten van zuivel, er zijn mensen die een intolerantie voor lactose hebben. En sommige mensen kiezen er bewust voor om meer plantaardig te eten. Het is fijn dat er de laatste jaren meer aandacht is voor plantaardig eten. Zo is er zuivel ontwikkeld op basis van amandelen, soya en kokos. Ook zuivel op basis van rijst, hennep en havermout is in ontwikkeling. Zo kunnen mensen die liever plantaardig eten, ook genieten van het goede van zuivel.
Ook voor gevarieerd eten is het fijn dat deze producten er zijn. Zo kun je de ene dag kiezen voor een schaaltje yoghurt op basis van koemelk, en de volgende dag op basis van amandelen. Door bewust te kiezen wat je binnen krijgt, voorzie je jouw lichaam van de beste voedingsstoffen die je kunt eten. En dat is alleen maar goed voor je. Kies niet alleen maar magere kwark na het sporten, maar wissel dit af met een schaaltje kokosyoghurt of ontbijt eens met yoghurt op rijstbasis met lekkere aardbeien, bramen en muesli er door heen. Zuivel past prima in een gevarieerd en regelmatig eetpatroon. Jouw lichaam zal je dankbaar zijn.
Voldoende variatie aanbrengen op basis van jouw doelen
Wanneer je het lastig vind zelf te moeten kiezen voor volle of magere producten, of je vind het lastig om voldoende gevarieerd te eten, kun je daarbij een stok achter de deur gebruiken. Om jou te helpen bewust te kiezen en een gezond voedingspatroon aan te leren. Met voldoende afwisseling.
De FitChef kookboeken kunnen je daar zeker bij helpen! Wat dacht je van:
- 185 eiwitrijke recepten voor elk moment van de dag
- Geschikt voor een fit, gezond én atletisch lichaam
- 5 stappenplan voor een persoonlijk weekmenu op maat
- Voorbeeld weekmenu’s, meal prep tips, bewaartips
Waar wacht je nog op? Met zoveel lekkere recepten die binnen 15 – 30 minuten klaar zijn steel jij straks de show, zonder dat je veel moeite hoeft te doen!