Recept maaltijdomelet met restjes

Macaroni ovenschotel met broccoli en hamblokjes

Macaroni ovenschotel met broccoli en hamblokjes

Macaroni, maar dan anders! Vaak eten we macaroni met wat groentemix, geruld vlees en saus. En geraspte kaas, natuurlijk.

Wanneer je wel eens wat anders wilt, maak dan een macaroni ovenschotel! Deze ovenschotel is simpel te bereiden en valt altijd in de smaak.

Mocht je voor familie of vrienden koken, is dit ook een ideaal recept. Je kunt het een paar uur voor de visite komt al voorbereiden. Het enige wat je moet doen voor je wilt gaan eten, is de schotel uit de koelkast halen, de ovenschotel in de oven doen en de tafel dekken 😉 Zo kun jij ook lekker gezellig bij je eters aanschuiven om te praten.

Onderstaand recept is voor vier personen.

Ingrediënten macaroni ovenschotel

  • 800 gram tomatenblokjes uit blik of pak
  • 400 gram broccoli, in roosjes
  • 300 gram volkorenmacaroni
  • 200 gram hamblokjes 
  • 150 gram geraspte kaas
  • 2 witte uien of 3 rode uien voor wat meer pit
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel bascilicum
  • 1 theelepel oregano
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Hoe maak je het klaar?

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snipper de uien en fruit de ui ongeveer drie minuten in een grote koekenpan of wok, met olie. Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen op laag vuur. Voeg de kruiden toe en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Wanneer de tomatenblokjes garen, kun je in een andere pan de macaroni koken. Voeg de laatste drie, vier minuten de broccoli roosjes toe.

Giet de macaroni af en meng er ongeveer 75% van het tomatenmengsel doorheen. Meng er tevens de hamblokjes door. Doe dit mengsel in een voor gevette ovenschaal. De andere 25% van de saus schenk je over de macaroni ovenschotel heen.

Bestrooi de ovenschotel met kaas en bak de oven in circa 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

(Variatie)tips

  • Bereid je de macaroni ovenschotel op een eerder moment voor? Zet de schotel dan 30 minuten in de oven. Mocht de schotel te donker worden, kun je er aluminiumfolie overheen doen.
  • Geen fan van hamblokjes? Vervang het door gebakken spekjes of blokjes kalkoenfilet
  • Vegetarisch? Laat de ham uit de schotel en vervang de ham door een mix van pompoenpitten en pijnboompitjes.
  • Meer variatie in de groente? Vervang de helft van de broccoli door bloemkool. Kook de bloemkool ook voor, tegelijk met de broccoli.
  • Nog meer variatie? Gebruik kastanje champignons. Snij deze in vieren of in plakjes en bak ze even op in een aparte koekenpan.
  • Wil je iets anders dan geraspte kaas? Probeer de macaroni ovenschaal eens met mozarella!
Macaroni ovenschotel