Kun je teveel groente eten?
Kun je ook teveel groente eten, of maakt het eigenlijk niet uit hoeveel groente je eet? Hoe zit het met de gifstoffen die gebruikt worden als bestrijdingsmiddel?
Hoeveel groente wordt aanbevolen?
Het lijkt bijna onmogelijk. Teveel groente eten. Je hoort er ook amper iets over. Veel van wat je leest op het internet of groente en onze voeding, is dat we juist meer groente moeten eten. In de blog die ik eerder heb geschreven, merk ik ook op dat het advies aan groente en fruit eten in de landen om ons heen nog al verschilt van wat Nederland aangeeft.
In ons land wordt aanbevolen om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Hoeveel procent van de Nederlanders dat lukt? Slechts 2%! Schrikbarend weinig. Dit is ook de reden dat je amper wat leest over teveel groente eten. Er is bijna niemand die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid redt.
Waarom zijn groente zo goed voor je?
Groenten bevatten ontzettend veel vitamines, mineralen, voedingsvezels en andere nutriënten die belangrijk zijn voor jouw lichaam. Ze helpen mee in de opbouw van cellen, beschermen jouw lichaam, versterken het afweersysteem en dragen bij aan een gezonde bloeddruk en stofwisseling.
Ook verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende vormen van kanker. Groente bevat maar weinig calorieën, waardoor je veel groente onbeperkt kunt eten.
Kun je ook last hebben van teveel groente eten?
Dat kan zeker. Wanneer je plotseling besluit van een appel per dag naar 600 gram groente en fruit te gaan, moet jouw afweersysteem harder werken. Het krijgt plotseling allemaal extra voedingsstoffen binnen, waar er daarvoor niet zoveel van was.
Hier kun je wat nadelige effecten van ervaren, zoals
- Luchtvorming
- Opboeren van het eten
- Pijn in je maag
- Maagzuur
- Opgeblazen gevoel
- Obstipatie of juist diarree
- Buikkrampen
Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de extra voedingsvezels die je binnen krijgt. Jouw lichaam moet daar aan wennen, de spijsvertering moet harder werken. Dit kan zorgen voor tijdelijke ongemakken. Gelukkig past jouw lichaam zich snel aan, wanneer je het voedingspatroon van 600 gram groente en fruit vol blijft houden, zul je zien dat de nadelige effecten verdwijnen.
Tip om geen last te ondervinden
Wil je wel meer groente en fruit eten maar niet in één keer van 0 naar 100? Voeg dan dagelijks wat extra groente toe aan jouw eetpatroon. Doe eens sla tussen de boterhammen die je eet of vervang een koekje door wat komkommer en wortel met een dip.
Wanneer je het stap voor stap uitbreidt, zul je zien dat je weinig nadelige effecten ervaart.
Zijn er nog meer nadelen aan teveel groente eten?
Het kan zijn dat je ongemerkt meer gifstoffen uit bestrijdingsmiddelen binnen krijgt dan je denkt. Was daarom jouw groente (en ook fruit) goed voordat je het nuttigt.
Er wordt geschat dat ongeveer 10% van het groente en fruit dat we eten, teveel gifstoffen bevat. Deze producten komen voornamelijk van buiten de EU.
Voordelen van veel groente eten

Gelukkig zijn de voordelen van veel groente eten, vele malen groter dan de nadelen. Het verlaagt het risico op allerlei ziektes en beroertes en jouw lichaam zal je dankbaar zijn vanwege de vele goede stoffen die het binnen krijgt voor celopbouw, transport en de afvoer van afvalstoffen.
En wanneer je voldoende groente eet kun je ook de multivitaminen de deur uit doen. Die heb je niet nodig wanneer je gezond eet!
Inspiratie voor het eten van meer groente (zonder dat je er erg in hebt!)
Eigenlijk kun je niet teveel groente eten. Dat is haast onmogelijk. En wanneer je de groente goed wast, zul je ook weinig gifstoffen binnen krijgen.
Heb je inspiratie nodig om meer groente te eten? Probeer dit kookboek eens! Bomvol heerlijke eiwitrijke, groenterijke recepten die zó op tafel staan!
De recepten in deze methode zijn snel en makkelijk te bereiden en zijn zo op elkaar afgestemd, dat je altijd een voldaan gevoel hebt. Probeer het eens uit!