Kennis voeding beweging sport

Zuivel

Zuivel

Zuivel is de verzamelnaam voor producten die uit rauwe melk bereid zijn. Deze melk komt voornamelijk van zoogdieren, zoals koeien, schapen, geiten, jaks, waterbuffels of kamelen.

Deze melk wordt omgezet in voedsel dat door de mens geschikt is. Rauwe melk, rechtstreeks uit een dier, kan verschillende bacteriën bevatten, zoals bijvoorbeeld E. coli, listeria, salmonella of campylobacter. De bacteriën ontstaan tijdens het melken van het dier, of tijdens de periode dat de melk bewaard wordt.

Om deze reden wordt het afgeraden rauwe melk te drinken voor

  • Zwangeren
  • Ouderen
  • Baby’s en jonge kinderen
  • Mensen die een verminderde weerstand hebben, bijvoorbeeld door ziekte

Rauwe melk kan verschillende bewerkingen ondergaan om er de zuivel van te maken die je in de winkel kunt kopen. Hierdoor worden de meeste bacteriën gedood. Ook veranderd de smaak van melk wanneer deze bewerkt wordt.

Qua bewerkingen kun je denken aan koken, steriliseren, pasteuriseren of thermiseren.

Wil je meer weten over zuivel?