Vezels
Vezels, ook wel voedingsvezels genoemd, zijn er in twee soorten:
- Oplosbare voedingsvezels
Vezels die oplosbaar zijn zitten voornamelijk in groente, fruit en peulvruchten. Dit type voedingsvezels wordt ook wel fermenteerbare vezels genoemd.
Dit type vezel lost veelal goed op in water en bindt onder meer glucose, cholesterol en vetzuren aan zich. In de dikke darm wordt dit type vezel afgebroken. Hierbij komen vetzuren vrij die de darmfunctie bevorderen.
- Niet-oplosbare voedingsvezels
Vezels die niet oplosbaar zijn, zitten onder meer in graanproducten zoals tarwe zemelen, volkorenbrood, muesli en havermout. Dit type voedingsvezels wordt ook wel niet-fermenteerbare vezels genoemd.
Dit type vezel kan een grote hoeveelheid water opnemen. Hierdoor ervaar je een groot verzadigingsgevoel en tevens heeft dit een gunstige werking op de stoelgang. Dit type vezel wordt niet afgebroken in de darmen maar wordt uitgescheiden in de ontlasting.
Voordelen van vezelrijke voeding
Vezels ondersteunen jouw lichaam op verschillende manieren. Het is belangrijk voldoende vezels te eten. Enkele voordelen van het eten van voedingsvezels zijn onder meer:
- Het bevordert de werking van de stoelgang
- Het heeft een gunstige werking op het slechte cholesterol in het bloed. Met een goed cholesterolgehalte heb je minder kans op hart- en vaatziekten
- Je voelt je langer verzadigd door het eten van voldoende voedingsvezels. Doordat ze geen calorieën leveren maar wel de maag vullen, is het tevens belangrijk voldoende vezelrijk te eten wanneer je aan de lijn doet.
- Vezelrijk eten houdt de bloedsuikerspiegel stabiel. Vezels vertragen het voedseltransport in de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer daalt of stijgt.
Hoeveel vezels moet ik eten?
Door de Gezondheidsraad wordt aanbevolen ongeveer 14 gram vezels per 1000 kcal te nuttigen. Dit komt neer op ongeveer 30 gram voor een vrouw en 40 gram vezels per dag voor een man. Echter is de precieze hoeveelheid vezels afhankelijk van jouw lengte, gewicht en geslacht.
Wil jij meer weten over vezels?
Lees verder:
Rijk aan vezels – wat houdt het in?
Meer groente en fruit eten
Meer energie door eten
Vitamines voor een betere weerstand
Antioxidanten: een aantal weetjes
Kleurrijk eten is goed te doen!
6 gezonde tussendoortjes voor elk moment van de dag
Zijn alle koolhydraten hetzelfde?
Koolhydraatarm eten
Afkicken van suiker: is dat goed te doen?
Ontstekingsremmende voeding bij laaggradige ontstekingen
Eten met de seizoenen: Wintergroente
Wat is het voordeel van een regelmatig eetpatroon?
Het jojo effect bij afvallen
Eten we teveel suiker?
Afslank Receptenbijbel
Zelf dipsausjes maken: drie recepten!