Suiker

Suiker

Suiker is een zoetmakende stof die als koolhydraat gezien wordt. Suiker wordt gewonnen uit suikerriet of suikerbiet. Er zijn verschillende vormen van suiker, bijvoorbeeld fructose, dextrose en lactose. Er zijn ruim 50 benamingen voor suiker.

Koolhydraten

Suiker kan zowel als langzame koolhydraat (ook wel complexe koolhydraat) of als snelle koolhydraat (ook wel eenvoudige koolhydraat) gezien worden. Langzame koolhydraten hebben minimaal drie moleculen en bevatten meer gezonde voedingsstoffen die het lichaam ondersteunen bij de dagelijkse processen. Langzame koolhydraten zitten onder meer in groente, fruit en diverse granen. Snelle koolhydraten zitten in koek, snoep en chips.

Glucose en fructose

In hoofdzaak kun je suiker opdelen in glucose en fructose. In de lever wordt fructose verwerkt en glucose opgenomen in het bloed. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose in jouw weefsels terecht komt als energie voor jouw lichaam.

Suiker in bewerkte voedingsmiddelen

Suiker activeert het beloningscentrum in de hersenen. Om deze reden eten we graag dingen die zoet zijn. We krijgen er een goed gevoel door.

In voeding zoals koek, snoep en chips wordt suiker voor diverse doeleinden gebruikt. Zo dient het als zoetstof, vulmiddel, conserveermiddel en kleurmiddel.

Fabrikanten weten daarnaast dat suiker een goed gevoel geeft. Om deze reden voegen zij een perfecte mix van onder meer suiker en vet toe aan ons bewerkte voedsel. Fabrikanten zorgen er op deze manier voor dat we blijven eten van de zoetigheid.

Meer weten over suiker?