Kennis voeding beweging sport

Alcohol

Alcohol

De alcohol die gebruikt wordt om dranken ter consumptie te maken, is ethanol. Alcoholhoudende dranken worden geconsumeerd door veel mensen en zijn geaccepteerd als sociaal genotsmiddel. Hierbij kan gedacht worden aan bier, wijn, likeur, sherry en sterke drank.

Het lichaam produceert zelf ook ethanol in de darmen tijdens het spijsverteringsproces.

Hoe wordt alcohol gemaakt?

Alcohol ontstaat door gisting van druiven voor wijn, gerst en tarwe voor bier of granen en vruchten voor sterke drank. Voor het maken van vodka wordt gebruik gemaakt van aardappelen. Dranken met een hoger alcoholpercentage dan 15% kunnen niet op natuurlijke wijze gemaakt worden, hier is altijd een kunstmatig proces bij betrokken. Dit wordt distilleren genoemd.

Alcohol in drank meten

Voor het meten van alcohol in drank wordt gebruik gemaakt van standaard maten. Dit zijn standaard glazen die bij benadering 10 gram pure alcohol per eenheid bevatten. Hierdoor bevat een glas bier van 250ml of een glas wijn van 100ml evenveel alcohol. Bier bevat rond de 5% alcohol, wijn rond de 12% en gedistilleerde drank kan meer alcohol bevatten, vaak tussen de 30-40%.

Hoeveel drinkt Nederland?

Alcohol is een drug vanwege de fysieke verslavende werking. Wettelijk gezien wordt alcohol niet als zodanig bestempeld. In de richtlijnen Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad uit 2015 wordt geadviseerd maximaal één glas alcoholhoudende drank per dag te drinken.

Volgens het WHO rapport “Global status rapport on alcohol en health 2018” (pdf download) wordt in Nederland circa 8,7 liter alcohol per jaar gedronken door personen in de leeftijdsgroep 15+. Hierbij zijn mannen koploper met 13,9 liter, vrouwen drinken gemiddeld 3,6 liter alcohol.

Wanneer men alcohol nuttigt kan een brandend gevoel in de slokdarm optreden. Dit komt doordat alcohol een corrosieve werking heeft. Wanneer herhaaldelijk drank met een sterke concentratie alcohol gedronken wordt, kan dit schade toebrengen.

Meer info over alcohol?