Het is een dingetje. Teveel suiker eten. Je hoort in de media veel berichten over teveel suiker eten, eigenlijk weten we wel dat we zouden moeten minderen. Maar hoeveel suiker krijgen we dan binnen? Wat doet dit met ons lichaam? Hoe kunnen we onze suikerinname verminderen?
Inhoudsopgave
In dit artikel antwoord op de volgende vragen:
- Een korte geschiedenis van suiker
- Waarom wordt suiker toegevoegd?
- Hoeveel suiker eten we eigenlijk?
- Wat doet teveel suiker met jouw lichaam?
- Tips om minder suiker te eten
- Gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel
Een korte geschiedenis van suiker
Vroeger, toen we technologisch nog niet ver ontwikkeld waren, aten we voornamelijk honing om producten zoeter te maken. Door onze voorouders in de prehistorie is het toevoegen van honing ontdekt om producten en gerechten zoeter te maken. Het was een luxeproduct en ook schaars. Niet verwonderlijk dus, dat er op zoek gegaan werd naar andere middelen om onze producten zoeter te maken.
Uiteindelijk heeft ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus de eerste stap gezet naar het wereldwijd bekend maken van suiker zoals we deze nu kennen. Gewonnen uit suikerriet. Onder keizer Napoleon werden uiteindelijk de eerste suikerbietplantages gebouwd. De suikerbiet brak pas echt door halverwege de 19e eeuw. Door technologische ontwikkelingen is de suiker zoals we deze nu consumeren, goed verkrijgbaar en makkelijk toe te voegen als smaakmaker in onze gerechten.
Waarom wordt suiker toegevoegd?
Tegenwoordig ligt suiker overal in de schappen en wordt het ook door fabrikanten toegevoegd aan ons voedsel. Ook aan artikelen waarvan je het niet verwacht. Er zijn een aantal redenen waarom suiker toegevoegd kan worden; de belangrijkste is dat veel mensen een voorkeur hebben voor zoet eten. Moedermelk smaakt immers ook zoet. Daarnaast is zoet een teken dat een voedingsmiddel niet giftig is en dat het energie bevat. Dit wisten onze voorouders in de prehistorie al. Ook geeft suiker smaak aan veel dingen en wordt het gebruikt voor volume en textuur, bijvoorbeeld in brood en ijs. Als je geïnteresseerd bent in meer informatie hierover, kun je bijvoorbeeld dit (Engelstalige) artikel lezen.
Hoeveel suiker eten we eigenlijk?
Teveel suiker eten is niet goed. Eigenlijk weten we dat wel, maar we weten niet hoeveel we eigenlijk binnen krijgen. En dat is logisch. Bijna niemand houdt bij hoeveel suiker er in een product zit, en niemand houdt bij hoeveel je dan binnen krijgt in totaal. Schrik niet: gemiddeld krijgt een Westers persoon zo’n 40 kilo suiker per jaar binnen. Dat zijn zo’n 10.000 suikerklontjes! Per dag komt dit neer op ongeveer 28 suikerklontjes of 110 gram.
En zoveel suiker eten gaat ongemerkt, want fabrikanten voegen overal suiker aan toe. Om bovenstaande redenen, maar ook om iets biologisch: Suiker zorgt namelijk voor de aanmaak van dopamine. Dit is een stofje die jouw beloningscentrum in de hersenen activeert. Simpel gezegd zorgt dit ervoor dat je je goed voelt, elke keer als je iets zoets eet. Fabrikanten voegen suiker dus ook toe omdat jij je goed voelt na het eten van iets zoets. Dat zorgt ervoor, dat zij inkomsten binnen krijgen. Want je wilt dat pak koekjes of die zak chips nogmaals kopen. En dat is goed voor de omzet, maar minder goed voor jouw figuur.
Wil je afkicken van suiker? Lees de blog voor tips & tricks in de blog!
Suiker wordt toegevoegd waaraan je het niet verwacht
Naast de standaard artikelen waar je het in verwacht, wordt suiker ook toegevoegd aan artikelen waar je het minder verwacht. Zo wordt suiker volgens onderzoek van Foodwatch toegevoegd aan 56% van de producten in de winkel. Wanneer je de licht bewerkte of onbewerkte producten (zoals kruiden, groente, fruit, zout en olie) buiten beschouwing laat, is dit zelfs 69%. Ontzettend veel dus! Suiker wordt gebruikt in bijvoorbeeld vleesbeleg, groente in potten of glazen, tomatenketchup en maaltijdsalades. Het is een goed idee zelf een salade te maken, in plaats van deze kant en klaar te kopen in de winkel.
Suiker zit ook van nature in producten
Naast dat fabrikanten suiker toevoegen, komt het ook van nature voor in producten. Zo zit er suiker in groente, fruit en zuivel. Dit is niet erg. Jouw lichaam heeft suiker nodig om goed te kunnen functioneren, je krijgt er bijvoorbeeld energie van om te denken en te bewegen. Natuurlijke suikers zijn geen probleem. Deze worden gezien als complexe of langzame koolhydraten en bevatten volop vitamines en vezels die belangrijk zijn voor het functioneren van jouw lichaam.
Richtlijn voor suikergebruik door de WHO en het voedingscentrum
Door het WHO, de World Health Organisation, wordt geadviseerd om als richtlijn aan te houden per dag maximaal 12,5 suikerklontjes als vrouw te eten, of 15 suikerklontjes als man zijnde. Het voedingscentrum geeft aan dat de richtlijn 90 gram per dag is.
Wil je een gratis weekmenu ontvangen?
Wat doet teveel suiker met jouw lichaam?
Een teveel aan suiker zorgt er volgens het Diabetesfonds voor dat je lichaam achteruit gaat. Het kan zorgen voor een overbelasting van de alvleesklier en op termijn de ontwikkeling van diabetes type 2. Ook is het niet goed voor je tanden. Teveel suiker kan daarnaast zorgen voor overgewicht. Suiker wordt omgezet in energie, wat natuurlijk welkom is om goed te kunnen functioneren. Maar het teveel aan suiker wordt opgeslagen als reserve. Als vet dus. En daardoor wordt je dikker.
Ook kan teveel suiker eten zorgen voor gasvorming in je darmen. Je krijgt kramp, een opgeblazen gevoel of zelfs diarree. Je kunt je daarnaast ook moe voelen doordat je teveel snelle suikers eet. Dit komt doordat de pieken die je ervaart als je veel snelle suikers hebt gegeten, zich afwisselen met diepe dalen. En in die dalen schreeuwt jouw lichaam om meer: bijvoorbeeld door het gevoel van moeheid te uiten. Wanneer je verder geen problemen hebt met bijvoorbeeld in slaap vallen, kan het eten van teveel suiker in de vorm van snelle koolhydraten hiervan een oorzaak zijn.
Kan ik beter stoppen met suiker eten?
Het is belangrijk om goed op je suikerinname te letten. Helemaal stoppen met suiker eten is, naast dat het haast onmogelijk is, ook niet goed voor je. Je hebt suiker nodig om goed te kunnen functioneren. De suiker die van nature voorkomt in groente en fruit geeft je volop energie. De energie die je krijgt uit bewerkte producten als koek, snoep en frisdrank is echter minder goed. Doordat deze producten erg bewerkt zijn, krijg je veel “lege” energie uit snelle koolhydraten binnen. Je vult jouw lichaam, maar voedt het niet. De producten doen niets voor je.
Tips om minder suiker te eten
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om minder suiker binnen te krijgen:
Let bij wat je koopt op de verpakking
En nee, daarmee bedoelen we natuurlijk niet de mooie plaatjes op de producten. Op verpakkingen staat aangegeven wat er in een product zit. Je kunt precies zien hoeveel suiker er is toegevoegd. Koop je een zak Chinese tomatensoep waar 20 gram suiker in 100 gram product zit? Dat betekent dat het product voor 20% uit suiker bestaat! is dat gezond?
Gebruik je gezonde verstand
Bovenstaande voorbeeld laat zien dat het niet logisch is om deze soep te kopen. Er is vast soep verkrijgbaar waarin minder suiker toegevoegd is. Ook al klinkt Chinese tomatensoep gezond, het hoeft het niet persee te zijn. Er zijn bewustere keuzes die je kunt maken. Kijk voor de grap eens op de verpakking van de verschillende merken die Chinese tomatensoep verkopen. Wedden dat er merken te vinden zijn die minder suiker hebben toegevoegd?
Wanneer je kijkt op de ingrediëntenlijst van een bekend merk voor mixen en maaltijden, zie je dat er bij de droge mix voor macaroni en spaghetti, 35 gram suiker in 100 gram droog product zit. Je gebruikt per maaltijd echter maar zo’n 10 gram droge mix per portie. Hier kun je dus prima gebruik van maken, uiteindelijk bestaat de mix uit kruiden, groenten en specerijen die jouw gerecht smaak geven. En je eet niet een zak droge mix leeg (tenminste, ik ben die persoon nog niet tegen gekomen!) als tussendoortje, maar gebruikt puur een deel om jouw maaltijd op smaak te brengen. Uiteindelijk gebruik je dus 3,5 gram suiker, in plaats van de 35 gram die op de zijkant van het doosje staat. 3,5 Gram is nog geen suikerklontje. Je krijgt bij dit product minder binnen dan op de verpakking staat, dit is namelijk altijd per 100 gram.
Gebruik je gezonde verstand als het gaat om het kopen van producten in de supermarkt. Wees bewust van wat je binnen krijgt en maak hier ook keuzes naar.
Laat je smaak wennen
Wanneer je het gewend bent teveel suiker te eten, is het niet verstandig om in een keer af te kicken van jouw suikerverslaving. Cold turkey stoppen met suiker eten, kan er voor zorgen dat je last krijgt van hoofdpijn, stemmingswisselingen, duizeligheid, slapeloosheid en trillerigheid. Niet iets waar je op zit te wachten. Het is beter om rustig aan af te bouwen. Laat je smaak ook wennen aan het eten van minder suiker.
Begin met het vervangen van een pakje koekjes, bijvoorbeeld op je werk of op school, met een banaan. Hier zit ook suiker in, maar de goede variant. Wanneer je dit consequent doet, wordt minder suiker eten een gewoonte en ga je het op termijn zelfs niet meer lekker vinden om veel suiker te eten. Je mindert jouw suikerinname bewust om zo bijvoorbeeld bovenstaande klachten te voorkomen, maar natuurlijk ook om gezonder te worden. En om wat gewicht kwijt te raken. Twee vliegen in één klap, dus!
Voeg geen suiker toe aan je eten
Ja, het is lekker. Dat suikerklontje in je thee, koffie of de suiker die je aan de yoghurt toevoegt. Probeer hiermee af te bouwen, dit kan jouw eerste grote winst zijn. Neem je altijd twee suikerklontjes per kopje koffie of thee en drink je vier kopjes per dag? Dan heb je al snel 8 klontjes binnen, zonder dat je het eigenlijk door hebt. Het gaat snel.
Ga de uitdaging eens aan en halveer volgende week de suiker die je toevoegt aan jouw drinken of bakje yoghurt. En ga hier mee door, net zo lang tot je het product zonder suiker eet of drinkt. Wedden dat je na een maandje zwarte koffie, geen koffie met suiker meer wilt?
Een goede tip is ook om frisdrank te vervangen door water. Frisdrank bevat veel suiker, waardoor je onbewust een hoop extra suiker binnen krijgt.
Natuurlijke producten eten
Het is goed je hierbij vooral te focussen op bewerkte producten, omdat dicht bij de natuur eten gezond voor je is. En gezien je ook suiker nodig hebt als energie, is het belangrijk deze te halen uit producten die dicht bij de natuur staan. Zo kun je beter niet stoppen met fruit eten, maar wel met het leeg eten van een pak koekjes. Je eet dan voeding die vult, in plaats van voedt. Ook tijdens Kerst, Sinterklaas of welke feestdag dan ook is het goed hier bewust voor te kiezen. Je hebt uiteindelijk maar één lichaam; die kun je het beste goed behandelen. Alsof het een tempel is.
De rush die je krijgt door het eten van (veel) suikkerrijke producten, kan ook bijdragen aan het jojo effect. En dat willen we zeker niet. Dit komt doordat veel voedingsmiddelen zo zijn samengesteld, dat ze precies de juiste hoeveelheid suiker en vet bevatten om er voor te zorgen dat jij maar door blijft eten. Zo eet je al snel ongemerkt meer dan je van plan was, en voel je je daarna slecht.
Gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel
Als je het lastig vindt om recepten en tussendoortjes te bedenken die jou helpen om meer natuurlijk en dus minder koek en snoep te eten, is de Afslank Receptenbijbel wellicht iets voor je. In dit kookboek staan meer dan 150 recepten weergegeven die je helpen minder bewerkte producten te eten, gezondere keuzes te maken en meer energie te krijgen.
Ook kun je een gratis weekmenu opvragen om te zien of deze methode iets voor je is. Je ontvangt dan een e-book met maar liefst 33 pagina’s vol recepten, inclusief een planning!