Seizoensfruit september

Eten met de seizoenen: september

Eten met de seizoenen: je hebt vast wel eens gehoord dat het het beste is seizoensgroente of seizoensfruit te eten. Maar wat houdt dit eten met de seizoenen nu eigenlijk in? En waarom zou je dat doen?

Wat is het precies?

In principe is het niet moeilijk om te onthouden. Seizoensgroente of seizoensfruit wordt in een bepaald seizoen geproduceerd. Natuurlijk is het mogelijk om vrijwel het gehele jaar door alles te eten waar je zin in hebt. We kunnen de productie van groente en fruit over de hele wereld verspreiden. Eten met de seizoenen houdt echter wat anders in: je eet wat er op dit moment in de regio geproduceerd wordt. Zo kun je in september bloemkool eten, die hier geteeld is. In april wordt dit lastig. De bloemkool komt dan uit het buitenland.

Welke seizoensgroente en seizoensfruit zijn er?

Bij groente wisselt wat er gekweekt wordt op eigen bodem, ongeveer elk seizoen. Bij fruit kan dit per maand wisselen. Sommige soorten zijn meerdere maanden goed beschikbaar en lokaal geteeld. Voor september kun je, als je wilt eten met de seizoenen, de focus leggen op de volgende producten:

Groente: Andijvie, artisjok, aubergine, bloemkool, biet, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, groene kool, ijsbergsla, koolraap, komkommer, kropsla, paprika, pompoen, prei, rode kool, snijboon, sperzieboon, spinazie, tomaat, tuinkers, venkel, wortel.

Dit kookboek helpt je aan vele simpele & lekkere recepten boordevol verse groentes of fruit

Fruit: Appel, banaan, braam, citroen, druif, kiwi, mango, meloen, peer, perzik, pruim.

Meer lezen?

Kijk ook eens naar de blog Eten met de seizoenen: Wintergroente om een idee te krijgen welke groente je in de winter het beste kunt eten!

Wat is het voordeel van het eten met de seizoenen?

Nu dat je weet welke artikelen in september goed verkrijgbaar zijn aan seizoensgroente en -fruit, zal ik je ook laten weten waarom dit in jouw voordeel is.

  • Goed voor het milieu, omdat er weinig transport nodig is
  • Supervers, want het seizoenfruit en groente dat je in de winkel vindt werd de vorige dag geplukt
  • Seizoensfruit en groente is een echte smaakbom
  • Je steunt de lokale telers
  • Dankzij het ruime aanbod is seizoensfruit en groente veel goedkoper dan wat geïmporteerd wordt
  • Het past prima in een koolhydraatarm dieet

lokaal eten met de seizoenen

Goed voor het milieu

Er is weinig transport nodig om seizoensfruit en groente in de schappen te krijgen. Je bespaart veel transportkosten, en ook veel milieuvervuiling. Voor elke kilometer meer transport worden er meer uitlaatgassen de lucht in geblazen. Het eten met de seizoenen is dus een milieubewuste keuze! Wil je weten wat de impact op het milieu is van het eten van bijvoorbeeld spinazie uit Nederland in januari? Via deze site kun je de milieuimpact heel makkelijk terug vinden. Verrassend toch, deze uitkomst?

Supervers

Een mooi voordeel van met de seizoenen mee eten, is dat de producten én verser zijn, én meer vitamines bevatten. Ze hebben namelijk niet al twee tot drie dagen gereisd en lang opgeslagen gelegen in koelcellen. Doordat ze snel van het land af op jouw bord liggen, is de aanwezigheid van antioxidanten, vitamines en mineralen nog zo volledig mogelijk. Goed dus voor jouw gezondheid!

Smaakbom

Juist doordat het groente en fruit uit de regio komt, heeft het precies het juiste aantal zonuren gekregen. En dit zorgt ervoor dat het lekkerder is. Meer op smaak. Precies wat we willen! Daarom is het nu de juiste tijd van het jaar om bovenstaande groente en fruit te eten. Daarnaast past het ook prima bij een kleurrijk voedingspatroon, waarbij je zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen krijgt.

Lokale telers

Eten met de seizoenen is ook goed voor de lokale telers. Door het eten van andijvie of meloen steun je in september de telers die dit lokaal verbouwd hebben. Goed dus voor onze eigen economie!

Veel goedkoper

Na het lezen van voorgaande informatie zal dit je niet verbazen. Eten dat minder transport hoeft af te leggen, dat minder opslag nodig heeft en dat uit de regio komt, brengt minder kosten met zich mee. Om die reden is een banaan uit Nederland goedkoper dan een banaan uit Nieuw Zeeland. Want reken maar dat de kosten gewoon aan je doorberekend worden.

Koolhydraatarm dieet

Eten met de seizoenen past prima in een koolhydraatarm dieet. De meest smakelijke recepten van dit moment worden bereid met groente en fruit uit de regio. Vind je het lastig recepten te bedenken? Bekijk deze pagina eens over koolhydraatarm eten.