Koolhydraatarm snack

11 koolhydraatarme snacks

11 koolhydraatarme snacks

Eerder al heb ik 6 gezonde tussendoortjes voor elk moment van de dag met je gedeeld. Maar soms wil je wat anders. Een lekkere snack, die je meer verzadigd dan een rijstwafel of een stuk fruit. Omdat je soms gewoon zin hebt om jezelf te verwennen. Ik heb in deze blog elf koolhydraatarme snacks voor je verzameld, zodat je verantwoord kunt cheaten, wanneer je daar zin in hebt!

Onderstaande recepten vind je terug in deze blog:

  • Balsamico-tomaat-mozarella hapje
  • Gebakken appel met kaneel en walnoten
  • Komkommer avocado rolletjes
  • Chocoladetruffels met kokos
  • Omeletrolletjes
  • Gezonde chocolademousse
  • Chili popcorn
  • Appel trifle
  • Eiermuffins
  • Gevulde portobello met ei en bieslook
  • Geglazuurde honingamandelen

Balsamico-tomaat-mozarella hapje

Ingrediënten: 4 cherrytomaatjes, 4 kleine bolletjes mozzarella, 1 theelepel balsamicoazijn, 2 basilicumblaadjes, ½ kleine rode ui

Halveer de tomaatjes en de bolletjes mozzarella. Leg het op een bord (of rijg het aan een klein spiesje!) en druppel de balsamicoazijn over het geheel. Garneer met uienringetjes en gescheurde basilicumblaadjes.

Gebakken appel met kaneel en walnoten

Ingrediënten: 1 appel naar keuze, kaneel, 5 walnoten, Griekse yoghurt

Snij de appel door midden en snij de appel in dunne schijfjes. Bak deze even kort in een koekenpan tot ze warm zijn. Hak ondertussen de walnoten in stukjes. Haal de appel uit de pan en bestrooi naar smaak met kaneel. Serveer met de gehakte walnoten. Als je het lekker vindt, kun je er een lekkere schep Griekse yoghurt bij eten.

Komkommer avocado rolletjes

Ingrediënten: 1 komkommer, 1 avocado, 1 teen knoflook, 1 limoen, naar smaak toevoegen: basilicumblaadjes, paprikapoeder, peper en zeezout.

Hol de avocado uit en doe dit samen met de knoflook, basilicum, zeezout en peper in de blender. Knijp er wat limoensap overheen en blend tot een glad mengsel. Snij met een kaasschaaf de komkommer in de lengte in dunne repen. Smeer het avocadomengsel over de plakken komkommer en rol ze op. Strooi als laatste wat paprikapoeder over de rolletjes heen.

fitchef kookboek

Chocoladetruffels met kokos

Ingrediënten: 125 gram dadels (zonder pit), 40 gram walnoten, 40 gram cashewnoten, 25 gram cacao, 25 gram kokosschaafsel, 25 ml water

Mix alle ingrediënten (behalve de kokos) in de keukenmachine goed door elkaar totdat het een grof en plakkerig mengsel is geworden. Verdeel het mengsel in ongeveer 15 balletjes. Leg het kokosschaafsel over een bord en rol de balletjes erdoorheen. Zet de balletjes in de koelkast totdat je ze serveert.

Omeletrolletjes

Ingrediënten: 3 eieren, 100 gram verkruimelde geitenkaas, scheutje melk, handvol peterselie, handvol bieslook, peper en zout naar smaak, olijfolie.

Klop de eieren, samen met de melk, luchtig. Breng op smaak met peper en zout. Snij de peterselie en bieslook fijn en meng dit door het eiermengsel. Bak van dit mengsel een omelet in wat olijfolie. Je kunt de omelet makkelijk omdraaien door een bord te gebruiken. Als je omelet klaar is haal je ‘m uit de pan en strooi je de geitenkaas over de omelet. Hierna maak je er een rol van. Deze snij je in acht stukjes. Steek in elk stukje een satéprikker.

Gezonde chocolademousse

Ingrediënten: ½ avocado, ½ rijpe banaan, 15 gram cacao. Optioneel: granaatappelpitjes, framboos of blauwe bessen.

Prak de banaan tot moes met een vork. Doe hetzelfde met de avocado, of gebruik een staafmixer. Voeg de cacao toe en meng tot een glad geheel. Je kunt dit zo uit een bakje eten, of serveer het mooi op een bord door met twee lepels bolletjes te maken en deze op een bord te leggen. Garneer met het fruit.

koolhydraatarme chocolademousse

Chili popcorn

Ingrediënten: 4 kleine kopjes pofmaïs, 2 tl kokosolie, 2 tl chilipoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl zeezout.

Verwarm een hoge pan met daarin een heel dun laagje kokosolie, tot dat het goed heet is. Dit kun je testen door er een maïskorrel in te doen. Als deze hard ronddraait, is de temperatuur goed.  Bedek de bodem van de pan met pofmaïs en doe de deksel op de pan.

Wanneer het poffen grotendeels gestopt is, zet je het vuur uit. Je hoeft niet te wachten tot al het poffen gestopt is. Wanneer je dat doet, is de kans groot dat een deel van de popcorn aangebrand is.

Meng in een schaaltje alle kruiden door elkaar. Wanneer je alle popcorn gemaakt heb, meng je het kruidenmengsel door de popcorn heen en hussel je alles even goed door elkaar.

Appel trifle

Ingrediënten: 200 gram (Griekse) yoghurt, 1 appel, 2 eetlepels gehakte walnoten, 2 eetlepels granola, agavesiroop of honing naar smaak, kaneel.

Snijd de appel in blokjes en bak ze op in een pannetje met de gehakte noten, wat agavesiroop of honing en een snufje kaneel. Meng de yoghurt met een flinke snuf kaneel en wat agavesiroop of honing.

Schep wat granola op de bodem van een potje of glaasje. Schep hier wat van de kaneel yoghurt er op. Verdeel daar weer wat granola en het appel/walnootmengsel overheen. Herhaal dit nog een keer. Garneer met wat kaneel bovenop.

Ben je geen fan van appel? Deze trifle is ook heerlijk met banaan of peer!

Eiermuffins

Ingrediënten: 2 eieren en 2 eiwitten, diverse groentes (restjes groente die je nog in de koelkast hebt liggen, kun je hier prima voor gebruiken. Een lekkere combinatie is bijvoorbeeld champignons, paprika, ui en spinazie) Knoflook, kerriepoeder of chilipoeder naar smaak.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren op zodat het een glad geheel wordt. Zet een pan op het vuur en fruit de groentes naar keuze aan. Voeg hierbij als laatste wat knoflook of andere kruiden toe en laat nog een minuut doorgaren. Voeg de groentes bij de eieren in de kom en roer even door.

Giet het mengel in de ingevette muffinvormpjes en zet deze in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15 – 20 minuten. Controleer met een satéprikker of de muffins gaar zijn. Laat ze even afkoelen voor je ze uit de muffinvormpjes haalt.

Deze koolhydraatarme snack kun je ongeveer tot vier dagen na bereiding bewaren in de koelkast. Ook is het heel goed in te vriezen. Zo kun je, als je wat over hebt,  genieten van jouw heerlijke eiermuffins wanneer het jou uitkomt! Met bovenstaand recept kun je ongeveer zes eiermuffins maken.

koolhydraatarme snacks

Gevulde portobello met ei en bieslook

Ingrediënten: 6 portobello’s, 6 kleine eieren, verse bieslook, peper en zout naar smaak, optioneel wat koriander.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snij de steeltjes van de portobello’s af en leg ze met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal. Als ze niet blijven liggen kun je heel dun een stukje van de bolle kant afsnijden, zodat ze aan die kant recht worden en wel blijven liggen. Breek boven de portobello’s een ei, probeer de dooier heel te houden.

Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven, tot de eieren aan de bovenkant gestold zijn en aan de binnenkant nog een beetje vloeibaar en zacht. Haal het uit de oven, breng op smaak met peper en zout en strooi er wat gehakte bieslook overheen. Optioneel kun je er ook wat koriander over strooien. Let op; niet iedereen vindt dit lekker! Wees er spaarzaam mee.

Geglazuurde honingamandelen

Ingrediënten: ½ kopje ongezouten amandelen, 2 eetlepels honing, 1/2 theelepel chilipoeder, 1/2 theelepel komijnpoeder, 1/2 theelepel zout.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Je hoeft de oven niet voor te verwarmen, je gebruikt de bakplaat om de amandelen op te laten afkoelen.

Doe de amandelen in een koekenpan. Rooster de amandelen in een pan zonder boter op middelhoog vuur ongeveer zes minuten, of tot dat ze licht geroosterd zijn. Schud tijdens het roosteren regelmatig met de pan.

Meng ondertussen de overige ingrediënten in een magnetronbestendige kom en verwarm dit ongeveer 30 seconden in de magnetron. Voeg het mengsel toe aan de amandelen in de pan en verwarm het geheel nog circa twee minuten. Blijf constant in de pan roeren.

Verdeel de amandelen uit de pan over de bakplaat met bakpapier. Laat dit ongeveer tien minuten afkoelen voor je ze in een schaaltje doet.

Geniet van de koolhydraatarme snacks!

Ik hoop dat je met deze elf recepten voldoende inspiratie hebt om voorlopig weer even verantwoord te snacken. Of om lekkere hapjes te maken voor verjaardagen en andere feestjes, die nét even anders zijn dan de standaard groente met dip die vaak geserveerd wordt.

De meeste koolhydraatarme snacks zijn simpel en snel te maken, sommige kun je zelfs al een dag van te voren bereiden. Zo kun je ook tijdens feestdagen genieten van de dag zelf, in plaats van dat je de hele dag in de keuken staat.

Meer koolhydraatarme recepten?

Wil je meer recepten voor makkelijke, snelle en lekkere koolhydraatarme snacks?

De FitChef kookboeken staan bomvol:

  • 185 eiwitrijke recepten voor elk moment van de dag
  • Geschikt voor een fit, gezond én atletisch lichaam
  • 5 stappenplan voor een persoonlijk weekmenu op maat
  • Voorbeeld weekmenu’s, meal prep tips, bewaartips

En natuurlijk vind je in dit kookboek meer dan genoeg koolhydraatarme snacks, lekker voor de hele familie.